Свято великих козацьких перемог

У Запоріжжі на Хортиці відбудеться унікальний фестиваль шабельного бою.

У знаменитому Кінному театрі на запорізькій Хортиці відбудеться унікальний козацький фестиваль шабельного бою, присвячений 400-річчю Хотинської битви. Пройде він у суботу, 16 жовтня з 12.00 до 17.00.

Історична довідка:

У вересні-жовтні 1621 року за фортецею Хотин (нинішня Чернівецька область) Військо Запорозьке живим щитом встало на дорозі гігантської армії турецького султана Османа II, який йшов підкорювати Європу. Вирушивши з Запорозької Січі, 41-тисячне козацьке військо під керівництвом гетьмана Петра Конашевича-Сагайдачного зупинило турків і врятувало європейську спільноту від повного поневолення османами.

І саме в ці дні, в жовтні 1621 року було підписано мирну угоду між Османською імперією та Річчю Посполитою. А українське козацтво здобуло вічну славу непереможних воїнів того часу. Хотинська перемога оспівана в піснях і легендах, у художніх творах і картинах європейських художників того часу.

Кінний театр «Запорізькі козаки» пропонує разом відзначити славну перемогу козацької зброї!

В програмі свята:

Свято великих козацьких перемог

Вистава Кінного театру «Запорозькі козаки», веселі народні забави та дотепні козацькі розваги з відвідувачами, катання на конях та можливість постріляти з козацької зброї.

Свято великих козацьких перемог

Родзинка програми – театралізована масова постановка ключового епізоду Хотинської битви: сутички козаків з передовим турецьким загоном, атака османів на козацький табір, вибори нового гетьмана запорожцями, сутичка між ворогуючими партіями січовиків, повернення додому з перемогою Війська Запорозького.

Свято великих козацьких перемог

Авторська постановка, яскраві автентичні костюми, оригінальний музичний супровід, шикарні батальні сцени, рукопашні поєдинки, драматичні діалоги – все це прямо на території Кінного театру розіграють артисти Запорізького обласного академічного музично-драматичного театру ім. Магара.

Гостей свята також чекають концерт ансамблю народної пісні та побутового танцю «Оксамит», хороводи, ігрища, танці та співи, інтерактивні забави разом з артистами.

Свято великих козацьких перемог

Приголомшливо видовищним стане показовий виступ з козацького рукопашного бою у виконанні Театру козацького бою «Запорозький Спас». Фантастичні вправи зі зброєю, карколомні бої, постановочні поєдинки, неймовірне володіння тілом і духом, екстремальні вміння козаків і козачок викликають захват у всіх глядачів!

Свято великих козацьких перемог

Родзинкою заходу стануть показові виступи з шабельного бою і постановочні поєдинки від Миколаївської козацької школи (м.Миколаїв), які відроджують таємниці танців з шаблями, і дивовижна жіноча самооборона за допомогою холодної зброї, реконструйована за забутими народними прийомами.

Свято великих козацьких перемог

Треновані джури (юні козаки) також покажуть, на що вони здатні. У програмі свята – показові виступи вихованців Запорізького центру козацького військово-патріотичного виховання «Школа джур”, рій “Червона калина”, група “Козачата”.

Свято великих козацьких перемог

Ще один епізод свята буде цікавий колекціонерам. Вперше в Кінному театрі відбудеться спецпогашення маркованого художнього конверта під назвою “В серцях нащадків – слава козаків!” від Укрпошти.

Свято великих козацьких перемог

Також усіх глядачів чекають майстер-класи від майстрів шабельного і ножового бою та козацьких бойових мистецтв, виставка-ярмарок виробів народних майстрів та старовинної козацької зброї, нові артефакти в Музеї українського побуту, смачна народна їжа та напої.

Увага! Тим, хто прийде в козацькому вбранні і з шаблею – вхід безкоштовний!

Вартість квитків – 200 грн дорослий, 100 грн дитячий.

Початок свята 16 жовтня в 12-00.